Бајден: Помогли смо Израелу да обори скоро све пројектиле

Срна
Бајден: Помогли смо Израелу да обори скоро све пројектиле

Предсједник САД Џозеф Бајден рекао је да су САД помогле Израелу да обори скоро све беспилотне летјелице и ракете које су лансиране из Ирана.

"По мом налогу, да би подржала одбрану Израела, америчка војска је током протекле седмице премјестила авионе и разараче за одбрану од балистичких пројектила у регион", рекао је Бајден у обраћању нацији.

Он је додао да је "захваљујући овим распоређивањима и изванредној вјештини" припадника војске, Америка помогла Израелу "да обори скоро све долазеће беспилотне летјелице и пројектиле".

Бајден је напоменуо да су Иран и снаге са којима Техеран сарађује у Јемену, Сирији и Ираку покренули ваздушни напад без преседана на војне објекте у Израелу и да најоштрије осуђује те ударе.

Амерички министар одбране Лојд Остин рекао је да ће САД предузети све неопходне мјере да заштите своје снаге на Блиском истоку, као и Израел.

Он је напоменуо да Вашингтон не жели сукоб са Ираном, али да осуђује "непромишљене нападе без преседана од стране Ирана и његових сарадника".

"Позивамо Иран да одмах заустави све даље нападе, укључујући нападе од стране снага са којима сарађује, и да деескалира тензије. Не тражимо сукоб са Ираном, али нећемо оклијевати да дјелујемо у циљу заштите својих снага и подршке у одбрани Израела", нагласио је Остин.

Он је додао да су америчке снаге обориле "десетине пројектила и беспилотних летјелица на путу ка Израелу, лансираних из Ирана, Ирака, Сирије и Јемена".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана