Бајден полаже заклетву у пустом граду пуном војске

Агенције
Бајден полаже заклетву у пустом граду пуном војске

ВАШИНГТОН - Нови предсједник САД Џозеф Бајден (78) положиће данас заклетву и преузеће функцију лидера у земљи у којој су присутне снажне политичке подјеле и која је значајно угрожена током пандемије вируса корона.

Инаугурација новоизабраног предсједника у Вашингтону биће обављена на до сада незабиљежен начин - Бајден и његова потпредсједница Камала Харис положиће заклетву у пустом граду пуном војске.

Становницима Вашингтона речено је да остану код куће и виртуелно прате инаугурацију 46. предсједника Сједињених Америчких Држава како не би ризикивали заразу вирусом корона. Од праћења свечаности уживо одвраћа их и велики број припадника снага безбједности који су распоређени по забарикадираном граду, шокираном посљедњим упадом на Капитол 6. јануара.

Одлазећи предсједник САД-а Доналд Трамп неће присуствовати свечаности. Кад Бајден у подне по локалном времену буде полагао заклетву Трамп ће већ бити на путу за Флориду чиме је први пут прекинута досадашња традиција преноса власти.

У опроштајном говору Трамп је поручио да је поносан што у свом мандату није почео ни један рат и да је за то вријеме створен снажан покрет чија је идеја била да се служи америчком народу, из којег најбоље тек предстоји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана