Бајден окривио Трампа за нова ограничења права на абортус

Танјуг
Бајден окривио Трампа за нова ограничења права на абортус

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Џозеф Бајден окривио је данас бившег предсједника Доналда Трампа за нова ограничења права на абортус у савезној држави Флориди.

-Будимо веома јасни, само је једна особа одговорна за ову ноћну мору. Он се хвали о томе. Доналд Трамп - рекао је Бајден својим подржаваоцима у граду Тампа и напоменуо да право на абортус "треба да буде уставно право", преноси Ројтерс.

- Није ријеч о правима (савезних) држава, већ о правима жена - казао је Бајден и оцијенио да Трамп "брине да ће га гласачи држати одговорним за окрутност и хаос које је створио".

Раније овог мјесеца је Врховни суд Флориде одобрио закон којим се абортус забрањује послије првих шест недјеља трудноће, у периоду када већина жена и није свјесна да је трудна, пише Ројтерс.

Питање абортуса је важно за предстојеће изборе 5. новембра у САД, а Демократе вјерују да ће строга ограничења тог права у Флориди и Аризони "гурнути" Трампове гласаче ка Бајдену.

Трамп је на изборима 2022. године у тој држави освојио 51,2 одсто, а Бајден 47,9 одсто.

Шефица Демократске странке на Флориди Ники Фрид навела је да Бајден разумије да је побједа у тој држави мало вјероватна, али и да вриједи покушати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана