Бајден ће радити на оконачању смртне казне у САД

Танјуг
Бајден ће радити на оконачању смртне казне у САД

ВАШИНГТОН - Изабрани предсједник САД Џо Бајден против је смртне казне и радиће на њеном окончању, изјавио је данас његов портпарол, док је Министарство правде заказало још три федерална погубљења прије инаугурације 20. јануара.

Затворски биро извршио је осмо савезно погубљење ове године, након 17-годишње паузе, и вјероватно ће појачати притисак на Бајдена да одлучи да ли ће његова администрација наставити да заказује погубљења након што положи заклетву, пише АП.

Заговорници укидања смртне казне позвали су Трампову администрацију да паузира сва погубљења док Бајден не преузме дужност.

Бајден се “противи смртној казни сада и у будућности”, рекао је секретар за штампу ТЈ Дакло, али није навео да ли ће егзекуције бити заустављене одмах након што Бајден преузме дужност.

Ове године Министарство правде одобрило је егзекуцију више људи него током претходних пола вијека, упркос томе што смртна казна губи јавну подршку и демократа и републиканаца, наводи АП.

Министарство је синоћ најавило извршење најтеже казне Алфреду Буржоау 11. децембра и Корију Џонсону и Дастину Хигсу 14. и 15. јануар.

Још двије егзекуције заказане су за ову годину, укључујући прву жену која ће бити погубљена након отприлике шест деценија, али је у четвртак је савезни судија пресудио да извршење не може да се обави прије краја године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана