Авион на биогориво летио од Париза до Монтреала

Срна
Авион на биогориво летио од Париза до Монтреала

ПАРИЗ - Авион “Ербас А350” компанија “Ер Франс-КЛМ” ишао је из Париза ка Монтреалу на биогориво чиме је исказана спремност ове фирме да пређе на кориштење горива са мање штетним ефектима по околину.

Авион је кренуо са аеродрома “Шарл де Гол” са 16 одсто мјешавине одрживог керозина /САФ/ у свом резервоару, произведен у компанији “Тотал” у Француској и добијен из прерађеног јестивог уља.

 “Овим летом указујемо на заједничку амбицију да се уклону угљеник из ваздушног саобраћаја и да се развије ланац снабђевања САФ у Француској”, наводи се у саопштењу компанија.

Авионско гориво добијено из био-масе или синтетички из обновљивог енергента има потенцијал за смањење угљеника, мада је веома скупље него керозин.

Према регулативи ЕУ, од наредне године летови из Француске треба да имају један одсто горива САФ. Циљ ЕУ је да тај постотак буде два одсто до 2025. године и пет одсто до 2030. године.

Међутим, веће авио-компаније траже да се од ове регулативе изузму далекосежни летови јер, како наводе, захтјев за само САД може да их изложи непоштеној конкуренцији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана