Авганистанке које читају вијести на информативним каналима покриле лица

Срна
Авганистанке које читају вијести на информативним каналима покриле лица

КАБУЛ - Жене које читају вијести на водећим информативним каналима у Авганистану данас су се појавиле у програму са покривеним лицима, дан након што су се успротивиле наређењу талибана да промијене свој изглед на телевизији.

Од када су дошли на власт прошле године, талибани су увели серију рестрикција у цивилном друштву, а многе су фокусиране на ограничавање права жена и дјевојака и усклађивање са њиховим стриктним тумачењем ислама.

Раније овог мјесеца, врховни лидер у Авганистану Хибатулах Акундзада објавио је указ за жене да се потпуно покрију на јавним мјестима, укључујући лица, односно да носе традиционалне бурке.

Министарство за промовисање врлина и превенцију недјела наредило је женама које раде као телевизијске водитељке да од јуче покрију лица.

Оне то нису послушале и појавиле су се у програму са видљивим лицима, али од данас поштују директиву, преноси АФП.

На свим водећим телевизијама попут „ТОЛО њуз“, „Аријана“, Шамшад“ и „1ТВ“ водитељке од јутрос носе хиџаб преко читавог тијела и виде им се само очи.

-Успротивиле смо се и биле смо против ношења маски. Али „ТОЛО њуз“ је извршио притисак и рекли су нам да ће водитељке које се појаве на екрану без покривеног лица морати да добију неки други посао или ће бити једноставно склоњене - рекла је Соња Нијази, која ради као презентерка вијести на овој станици.

Од жена које читају вијести раније је захтијевано да само носе мараму.

Портпарол Министарства за промовисање врлина Акиф Садик Мохаџир рекао је да власти не планирају да отпуштају жене и изразио задовољство јер су медијски канали „примијенили одлуку на одговоран начин“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана