“Авангард” нишани мете по цијелом свијету

Агенције
“Авангард” нишани мете по цијелом свијету

Москва - Прве руске интерконтиненталне балистичке ракете “РС-26 авангард” биће размјештене почетком 2019. године 1.200 километара источно од Москве, у предграђу града Оренбурга.

- Ове хиперзвучне ракете знатно ће појачати руску нуклеарну моћ јер могу да савладају све постојеће системе противракетне одбране потенцијалног непријатеља - наводи командант Ракетних снага Сергеј Каракајев.

“Авангард” се разликује од осталих ракета по томе што се може попети у густе слојеве атмосфере и летјети у ближем свемиру. При томе, ова балистичка ракета може гађати циљеве било гдје у свијету.

 - На циљ иде попут метеора, попут ватрене лопте. Истовремено, могуће га је поуздано контролисати - навео је руски предсједник Владимир Путин када је свијету представио ново домаће оружје.

Према информацијама из војних извора, снага једног хиперзвучног борбеног блока “авангард” износи од 800 килотона до двије мегатоне, што је упоредиво са експлозијом 130 пута јачом од оне у Хирошими. Међутим, у руским медијима нема службене потврде тих података. Дужина блока вјероватно износи 5,4 метра, а максимална брзина и до 24.000 километара на час. Русију ће, заједно са “авангардом”, штитити и тешка ракета на течно гориво “РС-28 сармат”, тежине око 100 тона.

Она би у наоружању Ракетних снага стратешке намјене требало да буде након 2020. године и да замијени најтежу ракету “Р-20В војвода”, која има 211 тона и може понијети 8,8 тона убојног терета. “Сармат” се од “војводе” разликује не само по својој знатно мањој тежини, већ и по дужини лета.

Ако је “сатана” могла да лети до циљева удаљених 11.000 километара, “сармат” ће моћи да пређе 17.000 и, према замисли конструктура, да лети до циља чак и преко Јужног пола, одакле га нико не очекује и гдје нема противракетног штита.

Одговор на пријетње

Ако САД распореде своје ракетне системе у Европи након изласка из Споразума о нуклеарном оружју средњег домета (ИНФ), Русија ће морати да усмјери властите ракете ка тим системима.

Тим ријечима је портпарол Кремља Дмитриј Песков прокоментарисао изјаву руског предсједника Владимира Путина о могућности нуклеарног рата након повлачења САД из споразума ИНФ.

- Ствар је у томе да повлачење из споразума ИНФ може потенцијално довести до размјештања система ракета кратког и средњег домета у Европи, као што је то било током хладног рата. Ми имамо адекватан одговор на пријетње - рекао је Песков.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана