Аустријски генерал Весели од данас командант ЕУФОР-а у БиХ

Tanjug
Аустријски генерал Весели од данас командант ЕУФОР-а у БиХ

САРАЈЕВО- Аустријски генерал Антон Весели преузео је данас командну дужност ЕУФОР-а у БиХ од генералмајора Алексантра Плацера.

Примопредаја је извршна у војној бази Бутмир у Сарајеву.

Плацер је том приликом казао да се у свом мандату фокусирао на одржавање мира и стабилности, као и на побољшање спремности да одговоре на било које ситуације.

Покушавао је, казао је, да одржати видљивост ЕУФОР-а широм земље.

Захвалио је војницима и колегама који су радили на преданости мисији и истакао да они долазе из 19 земаља и да раде изванредан посао.

Као најбитније моменте током обављања дужности команданта ЕУФОР-а, издвојио је између осталог вjежбу "Брзи одговор 21" и донацију Европске уније од десет милиона евра за деминерски батаљон Оружаних снага БиХ.

Новоименовани командант Антон Весели је казао да ће се у свом раду посветити надоградњи успjеха који су постигли војници ЕУФОР-а и да ће наставити да подржава активности и додатне обуке које би укључиле и представнике сигурносних институција.

"Кључна ствар коју ћемо се трудити да постигнемо је мерљив напредак за све људе у БиХ и то ћемо радити кроз сарадњу с властима и сигурносним институцијама, али и представницима међународне заједнице", навео је генерал Весели.

Оперативни командант ЕУФОР-ових операција генерал Брајс Худет је након примопредаје дужности, на питање новинара да прокоментарише ситуацији у БиХ, рекао да тренутне потешкоће имају политичку, а не безбjедносну природу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана