Аустријанци трајно забрањују окупљања на Блајбургу, законом онемогућавају и куповину земље

ГС
Аустријанци трајно забрањују окупљања на Блајбургу, законом онемогућавају и куповину земље

У аустријски парламент упућен је приједлог четири странке којим би се потпуно забранили окупљање у Блајбургу.

Након што су почетком јуна влада одгодила одлучивање о инцијативе четири странке који би се трајно забранило организирање окупљања у Блајбургу, данас је поново поднесена модифицирана четверострана иницијтива.

Гласноговорница социјлдемократске странке СПО Сабине Шац изјавила је како је задовољна је што је очито да ће "сада бити могуће трајно забранити организирање састанак усташа".

"Заиста сам био изненађен што је властити захтјев ОВП-а и Зелених одгођен у одбору за унутарњу политику. Наш се притисак исплатио. Сретна сам ако можемо дати мандат министру унутрашњих послова да коначно забрани годишње окупљање у Блајбургу. Стварно је крајње вријеме", каже Сабине Шац.

Иницијатива је допуњена захтјевом СПО-а и либералног Неоса да се организаторима скупа спријечи куповину земљишта у Блајбургу како би се лакше забранила скуп.

Како се на води на службеној страници социјалиста посљедњих година десеци хиљада људи долазили су у Блајбург на организирани догађај у спомен на смрт "усташких војника, припадника њемачког СС-а и Wехрмацхта.

"На састанку су отворено изложени симболи фашистичког усташког покрета и величање ратних злочинаца и војних удруга из рата у Југославији. Састанак се није могао одржати 2020. године због нових прописа у контексту корона кризе. Догађај се требао поново оргнизовати наредне године, ако га државна власт не спријечи", наводе они.

Сцхатз каже како у будућности се сви требају удружити и развити одрживу стратегију против десничарског екстремизма, антисемитизма и расизма.

"До сада се чинило да само пандемија може спријечити екстремни десничарски састанак. Међутим, имамо хисторијску одговорност да спријечимо такве догађаје", закључила је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана