Аустрија се припрема за могући "Блекаут"

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БЕЧ - Аустрија се, из предострожности, припрема за могући "блекаут", односно нестанак снабдевања струјом у земљи.

Министар унутрашњих послова Карл Нехамер потписао је са управом компаније која управља мрежом високог напона АПГ споразум о сарадњи.

Споразум предвиђа да полиција два сата прије појаве проблема у домаћој мрежи добије упозорење, како би могла да се припреми за нестанак струје у земљи. Мрежа за снабдјевање струјом укључењем све већег удјела обновљивих извора енергије постаје подложнији осцилацијама, а тако и прекидима.

Ради стабилизације мреже је АПГ поново закључила уговоре са електранама на гас, како би могла да убацивањем струје из тих постројења стабилизује мрежу. Ове године то је већ учинила 160 пута. Искуство АПГ показује да "Блекаут" може бити савладан за десет сати, а може трајати најдуже до 30 сати.

Нехамер је указао да полиција, у случају нестанка струје у земљи, може три дана бити у пуној функцији и осигурати безбедност седам дана. С тим у вези за 100 полицијских центара, у која спадају Министарство унутрашњих послова, седиште специјалних јединица и обавештајне службе, тренутно је у току спровођења радова како би постали аутономни и независни од мрежа снабдевања за случај нестанка струје и настајања хаоса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана