Аустрија: Руска и кинеска вакцина неће бити унијете у “зелени пасош”

Танјуг
Аустрија: Руска и кинеска вакцина неће бити унијете у “зелени пасош”

БЕЧ - Министарство здравља Аустрија појаснило је да особе које су се вакцинисале у иностранству руском или кинеском вакцином против корона вируса, неће бити третиране као вакцинисане, односно неће моћи без негативног теста да користе услуге угоститељских услуга, хотела, фризера...

У “зелени пасош”, који Аустрија уводи као “улазницу” за угоститељске објекте, базене и хотеле, неће моћи да се унесу вакцине које нису одобрене од Европске агенције за лијекове (ЕМА), а то су руски “Спутњик В” и кинески Синофарм.

Сви који су се вакцинисали у иностранству с тим вакцинама мораће да се тестирају прије коришћења “слобода” које ће наступути попуштањем мера од 19. маја, поручује Министарство.

Такође Министарство не савјетује лицима вакцинисаних руским или кинеским вакцинама, да се поново вакцинишу у Аустрији.

Иначе, у “зеленом пасошу” наћиће се доказ о вакцинацији, негативан тест и доказ о прележаном обољењу од ковид-19.

“Као доказ о вакцинацији важиће само оне вакцине одобрене од ЕМА, а то су вакцине Бионтек-Фајзер, Модерна, АстраЗенека и Џонсон&Џонсон”, саопштило је Министрство.

Пошто је много грађана који живе у Аустрији искористило могућност да се вакцинише у Аустрији, ако су то учинили Спутњиком или Синофармом, како је речено од стране Министарства, неће моћи да те вакцине унесту у “зелени пасош” и неће се треирати као вакцинисани, односно неће моћи уживати права вакцинисаних.

“Широка понуда тестирања стоји на располагању и људима који су се добровољно вакцинисали са вакцином која није одобрена у ЕУ”, поручио је министар здравља Волфганг Микштајн у изјави агенцији АПА.

“Не можемо препоручити да се ти људи вакцинишу још једном вакцином одобреном од ЕМА. За тако нестсо нема довољно научних података”, упозорио је Микштајн.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана