Aустрија продужава строжији режим за улазак у земљу

Танјуг
Aустрија продужава строжији режим за улазак у земљу

БЕЧ - Аустрија намјерава да до 18. јануара продужи рестриктивни режим за улазак у земљу, који предвиђа обавезан десетодневни карантин за све који долазе из ризичних земаља.

Режим, који је на границама ступио на снагу од суботе, а чије спровођење надгледа аустријска полиција потпомогнута са 2.000 војника, требало је, према првим најавама да буде на снази до 10. јануара.

Након што је аустријска влада одлучила да од 26. децембра до 18. јануара уведе треће закључавање, донијета је и одлука да се продужи рестриктивни режим за улазак у земљу.

Уредба о строгом режиму за улазак у Аустрију истиче да свако ко долази из земаља за које важи упозорење за путовање, а на тој листи су све државе Западног Балкана, мора у десетодневни карантин.

Тај карантин се може прекинути најраније након пет дана изолације негативним тестирањем о сопственом трошку.

Пошто је донијета одлука о закључавању, влада сада жели да и рестриктивне мјере на граници продужи на период трајања “локдауна”.

Наиме, 18. јануара, према актуелном плану, попустиће се мере закључавања и тада ће почети да раде школе, радње, али и угоститељство и културне установе.

Међутим, ко жели у позориште, биоскоп, кафић, ресторан мораће да се тестира у оквиру масовног тестирања, које ће бити одржано викенд пре попуштања мјера.

Сви који се не буду тестирали остаће “закључани” даљих недиељу дана, изузев ђака, који ће, тестирали се или не, морати да се врате у школске клупе.

Стратегија влада је да се и након тог периода задржи услов негативног теста за посјету концерата, манифестација, али прије свега одмора у неком хотелу и слично.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана