Аустрија: Не може се искључити ракетни напади на Европу, морамо бити спремни

Танјуг
Аустрија: Не може се искључити ракетни напади на Европу, морамо бити спремни

БЕЧ - Министарка одбране Аустрије Клаудија Танер апеловала је данас на што брже формирање “Европског небеског штита”, како би се предупредиле могуће претње из ваздуха јер се могући ракетни напади не могу искључити.

Како је навела, позивајући се на извјештај Министарства одбране Аустрије о потенцијалним ризицима по ту земљу, велики број ракета и крстарећих пројектила различитог домета инсталиран је у околини Аустрије и Европи, преноси index.hr.

У интервјуу који је дала за аустријску новинску агенцију ОРФ, Танер је рекла да у вођење Европског небеског штита, не значи да ће Аустрија престати да активно надзире свој ваздушни простор, али је додала да је то важан корак за који је та земља спремна.

У склопу иницијативе “Европски небески штит”, коју је крајем септембра прошле године на иницијативу Њемачке потписало 15 држава, међу којима су и Мађарска, Румунија и Бугарска, планира се заједничка куповина најмодернијих система противваздушне одбране.

Иницијатива има за циљ да се отклоне пропусти које има тренутни “НАТО штит за Европу”, када је ријеч о балистичким ракетама које достижу велике висине, али и у одбрани од дронова и крстарећих ракета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана