Аустралијске власти пронашле радиоактивну капсулу

Танјуг
Аустралијске власти пронашле радиоактивну капсулу

КАНБЕРА - Аустралијске власти пронашле су данас радиоактивну капсулу изгубљену у Западној Аустралије прошле недеље, саопштио је државни министар за ванредне ситуације.

Потрага за капсулом, која је испала из камиона који се кретао на рути дугој око 1.400 километара кроз западну Аустралију између градова Њумен и Перт, трајала је недељу дана, преноси Ројтерс.

Камион који је превозио капсулу стигао је у депо у Перту 16. јануара, а службе за ванредне ситуације су обавјештене о несталој капсули тек 25. јануара. Власти сумњају да су вибрације из камиона довеле до олабављења шрафова и завртња, а капсула је испала из паковања, а затим и из отвора у камиону.

Језгро капсуле садржи малу количину радиоактивног цезијума-137, који може изазвати озбиљне болести ако се додирне.

Капсула је димензија осам милиметара са шест милиметара. Цезијум-137 је радиоактивни изотоп цезијума са периодом полураспада од 30 година.

До његовог ослобађања долази употребом нуклеарног оружја као и у случајевима несрећа у нуклеарним електранама, због чега представља велики ризик за животну средину, наводи Енциклопедија Британика. Компанија Рио Тинто се извинила прије три дана због губитка капсуле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана