Аустралија: Злочини овог Хрвата и данас изазивају језу

Jutarnji.hr
Аустралија: Злочини овог Хрвата и данас изазивају језу

Иван Марко Роберт Милат, син хрватског емигранта Стјепана Милата из Блата на Корчули, важи за најмонструознијег аустралијског серијског убицу. Милатови злочини, због којих је осуђен на седам доживотних робија, описани су у новој књизи “Sins Of The Brother” (“Гријехови браће”) Марка Витакера и Леса Кенедија, као и у мини-серији “Catching Milt”.

Нова књига открива његово трауматично дјетињство, проведено у атмосфери породичног насиља.  

У вријеме када су људи из цијелог свијета насељавали Аустралију оснивачи градића Росмор, који се налази југозападно од Сиднеја, 1880-их рекламирали су га као мјесто гдје вредан човјек може да обезбједи своју породицу, а успут и да узгаји неколико свиња и кокошки. Нажалост, тај пројекат је пропао, јер је било премало плодне земље, а само насеље је било предалеко од Сиднеја да би људи свакодневно путовали на посао, пише jutranji.hr.  

Међутим, посјед Стјепана Милата у том градићу и није био тако лош, имао је плодну земљу, а у близини се налазио поток из којег је могао да наводњава башту. Он је од кућице из оближњег војног логора направио дом за своју породицу и почео да узгаја купус који је продавао у Сиднеју. Са својом женом Маргарет имао је осморо дјеце.  

Живот проведен у напорном раду и константној борби против сиромаштва оставио је трага - пропио се. Да је Стјепан имао тешку руку то је најбоље знала његова жена али и многобројни синови међу којима је био и Иван.  

У књизи су описана два кључна момента која су по аутору могла да утичу на Ивана Милета да започне са својим монструозним убиствима.  

Прво се догодио раскол између њега и његовог брата због жене по имену Марилин. Марилин и Иван су се вољели али је она била у вези са Борисом. Након једне жучне свађе Иван и Борис су се потукли. Од тада њих двојица никад нису проговорили.  

Онда је услиједила трагедија: њихова најмлађа сестра погинула је у страшној саобраћајној несрећи док су је друга браћа возила у новом аутомобилу. На дан њене сахране мајка је рекла Борису и Ивану да се помире макар на један дан.  

Она никада није прежалила смрт ћерке, а Иван је тог дана изгубио и оно мало вјере коју је имао. Ријетко је помињао о своју трагично настрадалу сестру, а људи су знали да је пред њим не смију спомињати.

Марилин никада није престала да воли Ивана, али ипак је одлучила да остатак живота проведе са Борисом и започне нови живот. Иван је тешко поднио вијест о венчању.  

Неколико недјеља након свадбе Иван је видио двије дјевојке како стопирају и зауставио свој аутомобил... Како се наводи у књизи, овако је Милат започео свој крвави пир.  

Након што је коначно завршио у затвору, Борис је медијима рекао како да су сва његова браћа способна за екстремно насиље, као и да мисли да је Иван, који је оптужен због убиства седам особа, убио пуно више људи него што је доказано - њих најмање 28.  

Иван Милат до данас тврди да је невин, чак је оптужио своју браћу Била и Валтера да они стоје иза свега. У борби за смањење казне он је штрајковао глађу и наносио себи повреде, али безуспјешно. Много пута је био испитиван о несталим дјевојака у близини мјеста гдје је радио, али никада ништа није признао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана