АТ&Т купује медијско царство Тајм Ворнер

Агенције
АТ&Т купује медијско царство Тајм Ворнер

Њујорк - Амерички телекомуникацијски гигант "АТ&Т" постигао је договор о куповини медијског конгломерата "Тајм Ворнер", у чијем су власништву престижни телевизијски канали Си-Ен-Ен и ХБО и филмски студио "Ворнер брос".

Споразум о мегааквизицији открио је неименовани банкарски извор, а њена вриједност премашује 80 милијарди долара.

Спајање компанија би требало званично да буде објављено најкасније прије отварања америчких финансијских тржишта у понедјељак по тамошњем времену, али није искључено да се то догоди и раније.

Тржишна вриједност "Тајм Ворнера" процијењена је на 69,6 милијарди, а "АТ&Т" вриједи на берзи чак 230,6 милијарди долара.

Спајање два медијска гиганта, која заједно вриједе више од 300 милијарди долара, сигурно ће се суочити с темељним провјерама противмонополских тијела због потенцијалног утицаја на медијску сцену на нарушавање конкуренције на тржишту.

Аналитичари сматрају да би ова трансакција могла изазвати и друга велика спајања моћних америчких медијских компанија.

Најава ове аквизиције наишла је на снажан отпор републиканског кандидата за предсједника САД Доналда Трампа. Он је у једном од предизборних наступа обећао да ће спријечити спајање "АТ&Т"-а и "Тајм Ворнера", оцијенивши да се тиме ствара структура моћи која је опасна за демократију.

- Погодбе попут ове уништавају демократију. Спријечићу спајање ових компанија ако постанем предсједник. То је пример структуре моћи усмјерене против мене и гласача - рекао је Трамп. (Тањуг)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана