Атина тражи привремено рјешење до краја јула

Срна, Агенције
Атина тражи привремено рјешење до краја јула

Атина - Грчка је затражила од партнера у еврозони привремено рјешење за своје потребе финансирања које би покрило остатак јула, док се и даље тражи дугорочно рјешење, рекао је данас званичник Владе Грчке.

"Приједлог грчке стране односи се на рјешење до краја мјесеца, док се припрема велики, дугорочни споразум", рекао је неименовани званичник.

У међувремену, из Бијеле куће је саопштено да је амерички предсједник Барак Обама разговарао са њемачким канцеларом Ангелом Меркел и финансијској кризи у Грчкој.

Портпарол Бијеле куће Џош Ернест рекао је да САД настављају да охрабрују све стране да постигну споразум, који ће да задржи Грчку у еврозони, јер је то у најбољем интересу свих.

Партнери из еврозоне поручили су Грчкој да не очекује отпис дуга у скоријој будућности, у вријеме када остаје све мање времена да се спријечи излазак те земље из монетарне уније, рекли су извори из Брисела за британски лист Гардијан.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас, по доласку на самит лидера еврозоне у Бриселу, да још увијек нема основе за преговоре о новом пакету финансијске помоћи за Грчку, упозоривши да више не остају недјеље, већ дани за рјешавање грчког питања.

Предсједник Европског савјета Доналд Туск, жели да вечерас буде процијењена одрживост нове финансијске помоћи Грчкој из програма Европског стабилизационог механизма. Зелено свјетло за одобравање те помоћи, о чему ће сутра на трелефонској конференцији да одлучују министри финансија еврозоне, зависисће од тога шта буду вечерас рекли учесници самита, рекао је он.

Грчки премијер Алексис Ципрас обратиће се сутра на пленарној сједници Европског парламента у Стразбуру.

Његово обраћање очекују се ујутро у 9. сати, најавила је грчка агенција АНА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана