Асанжов отац: Џулијан ће умријети у затвору

Срна
Асанжов отац: Џулијан ће умријети у затвору

ЛОНДОН - Оснивач “Викиликса” Џулијан Асанж могао би да умре у затвору након девет година кривичног гоњења због разоткривања ратних злочина САД, изјавио је његов отац Џон Шиптон.

Он је новинарима у Женеви рекао да је прије два дана посјетио Асанжа у британском затовру и да се морао суочити са горком истином да би његов син могао умријети у затвору.

“То није горко разочарење оца, то је једноставно чињеница. Џулијан би могао умријети због разоткривања ратних злочина. То је грозно”, истакао је Шиптон.

Асанж је 2010. године искористио “Викиликс” како би објавио повјерљиве војне и дипломатске документе о америчком бомбардовању Авганистана и Ирака, што се испоставило као веома срамотно за власти у САД.

Он је од тада упетљан у мрежу правосудних поступака и тренутно се бори против захтјева Вашингтона да буде изручен у САД, гдје би у складу са Законом о шпијунирању могао бити осуђен на казну затвора у трајању од 175 година.

Асанж се од априла налази у затвору са строгим мјерама безбједности у Великој Британији, након што је ухапшен у Амбасади Еквадора у Лондону, гдје се седам година скривао од власти због непоштовања услова кауције. /крај/пј

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана