Асанж затражио азил у Француској, захтјев одбијен

Агенције
Асанж затражио азил у Француској, захтјев одбијен

Париз - Оснивач Викиликса Џулијан Асанж затражио је азил у Француској, у отвореном писму које је данас објавио париски дневник "Монд", у којем позива предсједника Франсоа Оланда да га прими у ту земљу, пошто му је, како наводи, живот у опасности, али је француска влада његов захтјев одбила.

"Као држава чланица Европске уније, као земља која се током читаве своје историје борила за вриједности које сам и ја усвојио, као пета свјетска сила, као земља која је обиљежила мој живот... Француска може, ако жели, да дјелује", објашњава Асанж у свом писму.

Француска влада је Асанжов захтјев одбила наводећи да се он не суочава са "непосредном опасношћу", преноси АФП.

"Француска не може да дјелује по његовом захтјеву. Ситуација господина Асанжа не представља непосредну опасност. Осим тога, за њим је расписана европска потјерница", саопштила је канцеларија предсједника Оланда, неколико сати након што је објављено Асанжово писмо.

На почетку текста, Асанж себе описује као новинара кога прогоне и пријете му смрћу власти САД због његових професионалних активности.

Оснивач Викиликса, који данас пуни 44 године, истиче да никада није био формално оптужен за неки преступ или злочин нигде у свијету, укључујући Шведску и Велику Британију.

Асанж наводи да је у априлу 2010. одлучио да објави видео-снимак под насловом "Колатерално убијање" на којем се види како амерички војници у Ираку изводе масакр над више цивила, међу којима су два запослена у Ројтерсу, и дјеци наносе тешке ране, уз смијех и саркастичне коментаре.

"Од тада, путем прецизних и циљаних пријетњи смрћу, против мене и главних запослених у Викиликсу се спроводи политички прогон невиђених размјера. Од тада никада није престао", наводи Асанж у писму Оланду.

Он подсјећа да је био принуђен да затражи азил у Амбасади Еквадора у Лондону у јуну 2012. године како би избјегао изручење САД те да ту  борави већ три године и 10 дана, у просторији од пет и по квадратних метара.

"Приступ свјежем ваздуху и сунцу су ми забраниле британске власти, као и могућност да одем у болницу; од када сам се овдје склонио, могао сам да балкон употријебим само три пута, на сопствени ризик", стоји у писму.

Асанж наводи да му је онемогућен нормалан породичан и интиман живот и да је тај простор под сталним надзором више десетина британских полицајца који редовно провјеравају идентитет његових посјетилаца, као и извјесног броја агената у цивилу и обавјештајаца у сусједним зградама.

Он подсјећа да Велика Британија не жели да му призна азил нити да му гарантује да неће бити изручен САД, а неизручење не жели да му гарантује ни Шведска у случају да тамо оде.

У Шведској се Асанж суочава са оптужбама да је једну жену силовао, а једну сексуално узнемиравао, што он пориче.

Бивши хакер страхује да би, ако буде изручен Шведској, могао да буде пребачен у САД гдје би му се судило због објављивања повјерљивих америчких војних и дипломатских докумената на Викиликсу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана