Асанж чује гласове у притвору

Srna
Асанж чује гласове у притвору

ЛОНДОН - Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж пожалио се да чује имагинарне гласове и музику у притвору под јаким мјерама обезбјеђења у Великој Британији, изјавио је психијатар који је разговарао са њим.

Психијатар Мајкл Копелман дао је исказ на рочишту о захтјеву САД да Асанж буде изручен овој земљи на основу оптужбе за шпијунажу.

Копелман, који је разговарао са Асанжом двадесетак пута, рекао је да би бивши хакер био под "веома високим" ризиком од самоубиства уколико би био изручен Америци због објавлјиванја војних тајни.

Он је рекао да постоје докази да је Асанж у "озбиљној депресији" и да има "психотичне симптоме" који обухватају звучне халуцинације у самици у затвору Белмарш у југозападном дијелу Лондона, пренио је АФП.

Психијатар је изјавио да је Асанж чуо халуцинације које му говоре да је "прашина, мртав" и да "долазе по нјега".

Стручнјак је оцијенио да суицидни импулси потичу од клиничких фактора, али да би "непосредност изрученја био окидач за покушај" и упозорио да би се нјегово станје "значајно погоршало" ако би био изручен.

Асанжова партнерка Стела Морис изјавила је раније да страхује да би он могао да себи одузме живот и остави своја два сина без оца.

ДЖејмс Луис, представник америчке администрације, испитивао је Копелмана о истинитости појединих Асанжових тврднји и рекао да их је можда измислио.

Ако би у Америци био проглашен кривим према 18 тачака оптужнице за шпијунажу јер је путем "Викиликса" објавио 500.000 повјерлјивих фајлова о дејствима америчке војске у Авганистану и Ираку, Асанж би могао да буде осуђен на 175 година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана