Аризона увела строгу забрану абортуса- Бијела кућа незадовољна

Srna
Foto: VanityFair

ФЕНИКС - Америчка савезна држава Аризона увела је строгу забрану абортуса и тако се придружила низу америчких држава у којима владају републиканци, а које реализују одлуку Врховног суда САД.

Суд округа Пима, у Аризони, пресудио је да се строжа забрана абортуса – уведена 1864. и проширена законом из 1901. године – мора провести, наводи медиј "Глобал тајмс".

Према овој одлуци, здравствени радници који прекрше забрану суочиће се са затворском казном у трајању до пет година.

Бијела кућа, у којој влада администрација Демократске странке која се противи одлуци Врховног суда САД у вези са абортусом, наводи да особе које су преживјеле силовање и инцест неће моћи да абортирају, а да ће се жене са здравственим проблемима суочити са здравственим ризицима.

Пресуда из Аризоне изазвала је бијес код противника одлуке о забрани абортуса па ово питање постаје још доминантније унутар националне расправе уочи избора за Конгрес који се одржавају у новембру.

Судија Кели Џонсон донијела је пресуду у случају покренутом у Аризони у којем се тражи појашњење након што је Врховни суд САД у јуну поништио уставно право на абортус, али је препустио државама да поставе нове параметре.

Забрана из 1864. у Аризони, која дозвољава абортусе само када је живот жене у опасности, била је блокирана забраном од 1973, када је амерички високи суд први пут утврдио да постоји уставно право на абортус.

Али, сада је Џонсонова пресудила другачије и вратила на снагу стару забрану.

Пресуда у округу Пима дошла је дан прије ступања на снагу забране абортуса након 15. седмица трудноће, коју је раније донијело законодавно тијело Аризоне.

Тај закон подржао гувернер Даг Дајси.

Истовремено, Британи Фонтено, предсједник огранка Планираног родитељства у Аризони, тврди да пресуда има " жалостан резултат, односно да враћа становнике Аризоне готово 150 година уназад".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана