Апел СВјетског савеза цркава Ердогану

Срна
Апел СВјетског савеза цркава Ердогану

ЖЕНЕВА - Свјетски савез цркава позвао је турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана да преиначи одлуку од претварању Аја Софије из музеја у џамију.

Савјет, у чији састав улази 350 цркава као чланица и која заступа више од 500 милиона хришћана, навео је у писму Ердогану да је овај потез “посијао раздор”.

У писму генералног секретара Јоана Сауке се наводи да Савјет изражава “бол и ужаснутост”, пренио је Би-Би-Си.

“Поновним претварањем Аја Софије у џамију ви сте ту позитивност отворене Турске претворили у искључење и раздор”, наводи се у писму.

Истакнуто је да ће та одлука сигурно створити несигурности, сумње, неповјерење и поткопати све напоре да Савјет окупи људе различитих вјера заједно за столом дијалога и сарадње.

“У интересу промовисања узајамног разумијевања, поштовања, дијалога и сарадње и избјегавања подстрекавања старих анимозитета и подјела ми апелујемо на вас да преиспитате и ревидирате своју одлуку”, наводи се у писму.

Аја Софија је на Унесковој листи свјетске баштине од 1934. године.

Ердоган је своју одлуку саопштио јуче након одлуке суда којом се поништава статус музеја Аја Софије.

Аја Софија изграђена је прије 1.500 година као правослани храм, али је претворена у џамију након освајања Отоманског царста 1453. године.

По наредби Мустафе Кемала Ататурка, оснивача модерне секуларне Турске, Аја Софија је претворена у музеј.

Вјерске церемоније су од тада забрањене у Аја Софији али су неке муслиманске групе стално тражиле да се дозволи молитва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана