Анкара припала опозицији, неизвјесно у Истанбулу

Срна
Анкара припала опозицији, неизвјесно у Истанбулу

Анкара - Турски пердсједник Тајип Ердоган претрпио је значајан ударац на локалним изборима, пошто је његова странка АКП изгубила контролу над главним градом Анкаром, док је ситуација у Истанбулу неизвјесна.

Ердоган, који доминира турском политиком од доласка на власт прије 16 година, био је у кампањи два мјесеца уочи јучерашњег гласања, које је описао као "питање опстанка" за Турску. Турски медији пренијели су да је кандидат Републиканске народне странке /ЦХП/ Мансур Јавас побиједио у Анкари, али је резултат у Истанбулу неизвјестан, а обје стране су прогласиле минималне побједе.

"Људи су гласали за демократију, одабрали су демократију", рекао је опозициони лидер Кемал Килиџдароглу и прогласио побједе своје секуларне ЦХП у Анкари, Истанбулу и обалском граду Измиру, трећем по величини у Турској.

Турска лира, која је била нестабилна у седмици уочи избора, поново је данас ослабила за 1,2 одсто перма долару, на курс од 5,62.

Државна агенција Анадолија јавила је да ће АКП уложити жалбе у појединим окрузима главног града.

АКП тврди да је бивши премијер Бинали Јилдирим поразио свог супарника из ЦХП Екрема Имамоглуа за само 4.000 гласова. Оба кандидата добила су по више од четири милиона гласова.

Имамоглу тврди да води за 28.000 гласова и да је остало да се преброји још само 2.000 гласова.

Ердоган је у говору присталицама у Анкари, како се чини, прихватио пораз АКП у Истанбулу, али је рекао да његова странка држи највећи број дијелова града.

"Чак и ако смо изгубили позицију градоначелника, окрузи су припали АКП-у", рекао је Ердоган.

Он је обећао да ће се Турска сада фокусирати на проблематично стање економије уочи општих избора 2023. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана