Анегрет Крамп-Каренбауер нова министарка одбране Њемачке

Агенције
Анегрет Крамп-Каренбауер нова министарка одбране Њемачке

Берлин - Анегрет Крамп-Каренбауер, предсједница Хришћанске демократске странке - ЦДУ њемачке канцеларке Ангеле Меркел, коју сматрају њеном насљедницом, биће нова министарка одбране Њемачке.

Она ће на ту позицију доћи умјесто Урсуле фон дер Лејен, која је у уторак изабрана за предсједницу Европске комисије, додају агенције.

Анегрет Крамп-Каренбауер, коју краће зову АКК, положит ће заклетву у сриједу, приликом преузимања дужности од своје претходнице у Горњем дому Парламента (Бундесрат) у Берлину, који је то најавио у саопћењу.

Усрула фон дер Лејен, која је рекла како ће са дужности министарке одбране, коју је вршила од 2013. године, одступити у сриједу, изабрана је у уторак тијесном већином за предсједницу ЕК-а.

АКК службено преузима дужност на дан када канцеларка Ангела Меркел слави 65. рођендан.

За Крамп-Каренбауер је то прва министарска дужност.

Њено именовање је изненадило многе у Берлину, који су очекивали да ће Министарство одбране преузети Јенс Спахн, конзервативни министар здравства.

Крамп-Каренбауер ће на дужности шефице државне одбране морати задобити повјерење њемачке војске, која је била веома критична према њеној претходници, преноси Ал Џазира Балканс. 

Међу главним задацима нове министарке биће обнова опреме Бундесвера, која је у лошем стању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана