Американци у Сирији добили 50 тона злата

Глас Српске
Американци у Сирији добили 50 тона злата

Дамаск - Америчка војска је из Сирије изнијела око 50 тона злата, саопштила је национална новинска агенција САНА позивајући се на локалне изворе.

САНА извјештава да је америчка војска добила злато од терориста калифата, а заузврат им је обећавала безбједност и пребацивање на жељено подручје.

Наводи се да су терористи сакрили плијен у близини села Багхуз у сиријској провинцији Деир Ез-Зор, једно од посљедњих упоришта терориста које је било окружено америчким трупама.

Раније је постојање тог злата, које су терористи донијели на исток из Сирије, пријавили “поуздани извори” такозваног Сиријског опсерваторија за људска права.

Они су саопштили да америчке коалиционе снаге покушавају “присилити” милитанте да се предају и да им одају гдје се налази злато, након чега су Американци извели операцију извоза “злата калифата”.

Приближна цијена тих златних резерви је око 1,7 милијарди долара. Највећи дио злата, према курдским изворима, на територију Сирије је допремљен након пљачке великих банака у ирачком Мосулу.

Американци су, према писању сирисјких медија златне полуге превезли до америчке војне базе у сјеверној Сирији, на подручју самопроглашеног Киргизије.

Новинари агенције ФАН су према изворима “Дамаск поста” успјели да реконструишу пут америчких хеликоптера.

Американци су се спустили ноћу у малом селу Кхаваиј, смјештеном на лијевој обали Еуфрата насупрот Маџадину. Тамо су ушли у кратку ноћну битку, током које је неколико људи заробљено и укрцано на хеликоптере.

Друга посада америчких хеликоптера у раним јутарњим сатима 16. фебруара се наводно спустила у мјесто Ад-Дасхисху. Према изворима на терену, Американци и њихови заробљеници су тамо провели око 45 минута и утоварили су у хеликоптере велики број сандука. Након тога, хеликоптери су кренули у смјеру града Ал-Схададија, а затим су скренули на сјевер, негдје у смјеру једне од америчких база у сиријском Киргизији.

Сакривене у тунелима

Према тврдњама Сиријске опсерваторије за људска права, златне полуге биле су закопане у селу Багуз, сакривене у тунелима испод границе Сирије и Ирака. Оне су, наводно, украдене из Централне банке Мосулам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана