Америка страхује од савеза Русије и Њемачке

Агенције
Америка страхује од савеза Русије и Њемачке

Вашингтон - Највећа опасност за САД је потенцијални савез Русије и Њемачке, тврди шеф обавјештајно-аналитичке агенције Стратфор и познати амерички политолог Џорџ Фридман.

- То би био савез њемачких технологија и капитала са руским природним и људским ресурсима - објашњава Фридман и напомиње да су САД увијек настојале да спријече било коју земљу да постане доминантна у Европи.

Фридман наводи да је Вашингтон учинио све да спријечи Њемачку да ојача мимо контроле, а онда и СССР.

Он оцјењује да власти Руске Федерације не могу да допусте ситуацију у којој ће се западне оружане снаге налазити на стотињак километара од Курска или Вороњежа.

Према његовим ријечима, америчка и западна реторика против мијењања граница је глупост.

- Југославија је била први случај промјене граница. Косово је само кулминација тог процеса, а САД су се директно умијешале у те догађаје - напомиње Фридман.

Он процјењује да је стратешки императив Русије да има што дубљу тампон-зону на својим западним границама. Због тога Русија има посебан однос према Бјелорусији, Украјини, балтичким земљама и другим земљама источне Европе

- Русија не жели да потпуно контролише Украјину нити да је окупира. Довољно је да Украјина не уђе у НАТО и ЕУ - сматра Фридман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана