Амерички Врховни суд укинуо забрану преправљања ватреног оружја

Танјуг
Амерички Врховни суд укинуо забрану преправљања ватреног оружја

ВАШИНГТОН - Амерички Врховни суд укинуо је савезну забрану преправљања ватреног оружја помоћу додатка који омогућава већу брзину испаљивања метака из полуаутоматских пушака, чиме брзина паљбе из те пушке постаје слична брзини паљбе из митраљеза.

Шесторо судија гласало је за одлуку да је савезна Канцеларија за алкохол, дуван, ватрено оружје и експлозиве (АФТ) прекорачила овлашћења када је сврстала оружје са тим додатком у категорију лаких митраљеза, који су 1934. године забрањени законом, преноси АП.

У масовној пуцњави 2017. године, у којој је убијено 58 особа, а рањено 500, већина пушака које је користио нападач биле су опремљене тим додацима, што му је омогућило да испали до девет метака у секунди.

У фебруару 2018. године, неколико дана након масакра у средњој школи на Флориди, у којем је убијено 17 људи, администрација тадашњег предсједника Доналда Трампа обећала је да ће забранити ове додатке ватреном оружју.

У децембру те године АТФ је објавио да сматра те додатке лаким митраљезима, позивајући оне који их посједују да их униште или предају властима у року од 90 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана