Амерички двоструки агент који је радио за Москву пронађен мртав у затвору

Танјуг
Амерички двоструки агент који је радио за Москву пронађен мртав у затвору

ДЕНВЕР - Амерички двоструки шпијун који је радио за Русију, Роберт Хансен, познат и као један од најштетнијих шпијуна у историји САД, пронађен је мртав у затвору у Денверу у савезној држави Колорадо.

Како преноси BBC, Хансен је био бивши агент ФБИ-ја, који је 1985. започео своју ''криминалну активност'', када је почео да повјерљиве информације шаље у Совјетски Савез.

На сајту ФБИ-ја се наводи да је он ''компромитовао бројне људске изворе, контраобавјештајне технике, истраге, десетине повјерљивих докумената америчке владе и техничке операције од изузетног значаја и вриједности''.

Иако се повремено сумњало у његове активности, годинама није био ухваћен.

Након што је ФБИ ухапсио шпијуна Олдриха Хејзена Ејмеса 1994. године, и након што је утврђено да су информације и даље стизале до Совјетског Савеза, у бироу је интезивирана истрага о Хансену.

Требало је да се пензионише, тако да је ФБИ брзо реаговао у покушају да га ухвати "на дјелу".

-Оно што смо жељели је да добијемо довољно доказа да га осудимо, а крајњи циљ је био да га ухватимо на дјелу - рекла је бивша замјеница помоћника директора Контраобавјештајног одјељења ФБИ-ја, Дебра Еванс Смит.

Хансен је почео да ради у својој новој канцеларији, у којој су били скривене камере и микрофони, у седишту ФБИ у јануару 2001, након чега је ухапшен.

Осуђен је 2002. на доживотни затвор због шпијунаже.

Британски јавни сервис наводи да је Хансен, за вријеме док је слао информације у Москву, примио више од 1,4 милиона долара у готовини, дијамантима и новцу уплаћеним на руске рачуне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана