Америчка морнарица заплијенила брод с 50 тона муниције за Јемен

Анадолија
Foto: Агенције

ИСТАНБУЛ - Америчка морнарица саопштила је да је заплијенила рибарски брод који је кријумчарио муницију из Ирана у ратом разорени Јемен.

Пета флота Сједињених Америчких Држава са сједиштем у Бахреину саопштила је да је чамац пресретнут у Аденском заливу 1. децембра док је носио више од 50 тона муниције, упаљача и горива за ракете.

"Ова значајна заплијена јасно показује да се наставља незаконити пренос смртоносне помоћи и дестабилизацијско понашање Ирана", рекао је вицеадмирал Бред Купер и додао да поморске снаге САД-а остају фокусиране на одвраћање и ометање опасних и неодговорних поморских активности у регији.

Прошлог мјесеца, америчка морнарица је саопштила да је спријечила кријумчарење огромне пошиљке горива за ракете у Оманском заливу побуњеницима Хусима у Јемену који су повезани с Ираном.

Иранске власти нису коментарисале оптужбе САД-а.

САД и војна коалиција предвођена Саудијском Арабијом у Јемену оптужују Иран за снабдијевање оружјем побуњеника, што Техеран негира.

Грађански рат у Јемену почео је у септембру 2014. године, када су побуњени Хуси, које подржава Иран, заузели већи дио земље, укључујући главни град Сану.

Конфликт је ескалирао годину касније када су Саудијска Арабија и њени арапски савезници стали уз Владу Јемена и почели изводити ваздушне нападе на положаје побуњеника.

Осмогодишњи сукоб створио је једну од најгорих хуманитарних криза на свијету, с милионима људи којим пријети смрт од глади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана