Америчка мининистарка финансија: Могли бисмо да останемо без новца до 5. јуна

Танјуг
Америчка мининистарка финансија: Могли бисмо да останемо без новца до 5. јуна

ВАШИНГТОН - Америчка министарка Џенет Јелен изјавила је да ће њено министарство остати без средстава до 5. јуна, уколико конгресмени не буду успјели да подигну или супсендују горњу границу дуга Сједињених Држава.

-На основу најновијих доступних података, сада процјењујемо да Министарство финансија неће имати довољно ресурса да испуни обавезе ако Конгрес не подигне или не суспендује горњу границу дуга до 5. јуна - рекла је Јелен, преноси Блумберг.

Она је додала да ће министарство моћи да изврши исплате у вриједности од 130 милијарди долара у прва два дана јуна, укључујући оне за ветеране, социјално осигурање и здравствену заштиту.

-Ове исплате ће оставити министарство са малом количином ресурса - рекла је Јелен.

Амерички дуг тренутно износи 31,4 билиона долара, а Министарство финансија је раније упозорило да би могло да остане без средстава за покривање свих својих трошкова већ од 1. јуна, што би изазвало катастрофалан економски проблем.

Економисти кажу да би неизвршење обавеза било економски разорно, потресало би финансијска тржишта широм свијета, повисило трошкове задуживања и изазвало дубоку рецесију у САД са растућом незапосленошћу.

Бајден: Близу смо договора

Предсједник САД Џозеф Бајден изјавио је да је договор о рјешавању кризе око горње границе јавног по свему судећи "веома близу", иако је рок за потенцијално катастрофалан крајњи рок помјерен са 1. на 5. јун.

Изразио је наду да ће до "вечерас знати да ли ћемо моћи да се договоримо".

После несагласја у претходним рундама разговора иза затворених врата, чинило се да су се двије стране у петак приближиле компромису.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана