Амбасадорка Србије у Шпанији: Најтежа ситуација од грађанског рата

Танјуг
Амбасадорка Србије у Шпанији: Најтежа ситуација од грађанског рата

МАДРИД - Амбасадорка Србије у Шпанији Катарина Лалић изјавила је данас да је ово најтежа ситуација која је задесила Шпанију од грађанског рата.

Амбасадорка каже да у Шпанији има око 5.000 српских држављана и да за сада нема званичних података да је неко од њих заражен вирусом корона.

У Шпанији, наводи, има око 160 српских туриста, али нису сконцетрисани на једном мјесту већ их има свуда, у Барселони, Канарским острвима...

- За сад су сви добро, смештени. Било је донета одлука да ће затворити све хотеле и објекте до 26.марта, међутим Министарство спољних послова нас је обавестило за списак хотела у којима ће моћи да буду смештени - рекла је Лалић.

Лалић је казала да је у Шпанији ванредно стање уведено 13.марта када је већ било 4.200 заражених и 120 преминулих.

- Добро је да је у Србији ванредно стање уведено када је било само 45 заражених и није било преминулих, јер је јако битно да се добије на времену. Мислим да се кренуло на време. Већ постоји болница на Сајму, а у Шпанији се тек сада праве такве болница када има 65.000 заражених - рекла је Лалић у телефонској изјави за ТВ Прва.

Каже да и даље у Шпанији не допире људима до свијести колико је ситуација озбиљна све док се неко у њиховој близини не зарази.

Према њеним ријечима, скоро половина заражених је у Мадриду, а од укупног броја преминулих, око 1.100 њих је умрло у домовима за старе.

- То су потресне, застрашујуће слике, то се дешава у приватним домовима где није било медицинског особља. Погребна предузећа немају више ни капацитет да преузму посмртне остатке - рекла је она.

Додала је да је “ледена палата”, односно клизалиште због ниске температуре претворено у мртвачницу, али, како каже, ни то није довољно, и сада ће морати још једну мртвачницу да отворе.

- У болницама је потресно, једне су већ у колапсу, друге су пред колапсом, људи леже по подовима. Раније су оспособили хотеле да буду болнице, али то није било довољно, сада се сајамски простор претвара у болницу са око 1.300 лежајева - навела је Лалић.

Она је објаснила да се на посао иде само уз потврду фирме и да је од тренутка увођења ванредног стања омогућено грађанима само да иду до продавнице и апотеке.

Између градова такође нема кретања, осим уз специјалну потврду.

- Драматична је ситуација, јер око 15 одсто заражених су медицински радници. Немају адекватну опрему, маске, мантиле, рукавице, недостаје им пуно медицинског материјала, респиратора. Најавили су могућност да ће данас усвојити одлуку да ће моћи да се запосљавају странци јер више нема ко да ради - рекла је Лалић.

Како је навела, нико не може са сигурношћу да каже како ће се даље одвијати ситуација, може да крене пад броја заражених, али се очекује можда још већи притисак на болнице.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана