Алжир данас обиљежава 60 година од стицања независности

Танјуг
Foto: Илустрација

АЛЖИР- Алжир данас обиљежава 60 година од добијања независности послије француске колонизације, церемонијама широм земље, помиловањем 14.000 затвореника и првом војном парадом у посљедњих неколико година, преноси АП.

Послије седмогодишњег рата између алжирских побуњеника и француске војске, и према условима историјског Евијанског споразума из 1962. године и референдума, проглашена је независност Алжира 5. јула исте године, којима је окончано 132 године колонијалне владавине.

Алжирске власти планирају прославу 60. годишњице низом манифестација, са импозантном војном парадом у главном граду, првом после 33 године.

Током вечери је предвиђена и представа у опери која ће препричати историју Алжира током хиљаду годину.

Предсједник Абделмаџид Тебун је у понедељак потписао указе којима се најављује помиловање хиљада затвореника и налаже се да затвореници који имају озбиљније здравствене проблеме буду пуштени на слободу или да им се ублаже казне.

Очекује се да ће палестински предсједник Махмуд Абас, лидер Хамаса и предсједници Туниса, Нигера, Конга и Етиопије учествовати на догађајима поводом данашњег обиљежавања годишњице, преноси АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана