Алербергер: Трећина Аустријанаца имало корону

Срна
Алербергер: Трећина Аустријанаца имало корону

БЕЧ - Директор Агенције за здравлје и безбједност исхране (АГЕС) Франц Алербергер процјенјује да је у Аустрији 30 одсто становништва било заражено корона вирусом.

О прокужености грађана постоје различите процјене, прије свега о питанју колико је Аустријанаца имало асимптоматску инфекцију.

Актуелни подаци о томе колико је Аустријанаца било у контакту са корона вирусом иду од седам до 30 одсто.

Алербергер своју тврдњу да је прокуженост достигла 30 одсто заснива на подацима из студије спроведене у Ишглу, где је пре годину дана било главно жариште.

Алербергер указује да према подацима из студије може да се дође до закључка да је нешто више од три милиона Аустријанаца било инфицирано до сада.

Поређења ради до сада је, према подацима АГЕС, око 450.000 људи позитивно тестирано на корона вирус.

Научник са Техничког универзитета у Бечу који се бави симулацијама Ники Попер је инфицирано, што је између 1,3 и 1,5 милиона људи.

Ови подаци су аустријским властима веома важни у постизању колективног имунитета.

Иначе, према мишљењу експерата неопходно је да најмање 50 до 60 одсто становништва има имунитет да би се достигао овај циљ који би омогућио нормалан живот.

Вакцинација у Аустрији се спроводи веома споро, спорије него што је било планирано и то због проблема у испорукама фармацеутских компанија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана