Албанска телевизија: Мета би могао бити разријешен до краја јула

Агенције
Албанска телевизија: Мета би могао бити разријешен до краја јула

Тирана - Владајућа већина Социјалистичке партије у Албанији жели да разријеши предсједника Илира Мету до краја јула, наводи тиранска телевизија “Топ канал” позивајући се на неименоване изворе.

Мета је у сукобу са премијерим Едијем Рамом, лидером Социјалистичке партије, који је ескалирао одлуком предсједника да, претходно заказани, буду одложени локални избори 30.јуна, што је Рама игнорисао и избори су одржани, али без учешћа опозиције која мјесецима протестује.

Анкетна комисија албанског парламент, која ће испитивати наводне повреде албанског устава од стране предсједника Мете, чини се да неће чекати три мјесеца, колико има законског рока.

Посљедњу сједницу, прије летњих одмора, албански посланици треба да одрже 18. јула, али планирају да одрже ванредну сједницу 22. јула, посвећену управо гласању о разрјешењу предсједника државе након презентовања налаза анкетне комисије.

“Гласаће се тајно, а о разрјешењу Мете потребно је да гласају 94 посланика. За овај чин, без преседана у историји Албаније, владајућој Социјалистичкој партији ће бити потребни и гласови нове опозиције, који су такође били за формирање анкетне комисије. Ако се има у виду да је комисија формирана са 101 глас 'за', чини се да владајућа већина неће имати проблема на гласању о разрјешењу Мете”, наводи албански Топ канал.

Иако ће вјероватно албански парламент разријешити Мету, независно од чињенице да његов мандат траје још три године, завршну ријеч о томе има Уставни суд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана