Аларм у Украјини: Могућ рат, процурио руски план

ГС
Foto: Архива

Очи цијелог света јуче су биле на Женеви, гдје је одржан састанак америчких и руских шефова дипломатије Ентонија Блинкена и Сергеја Лаврова.

Из Украјине стижу драматичне вијести о новом могућем рату у Европи.

И док се воде преговори, у Москви руски парламент Дума почиње разматрање приједлога, који је поднијела Комунистичка партија, да Русија призна независност одметнутих украјинских парадржавних творевина Доњецк и Луганск. Паралелно с тим, стижи и нови извјештаји америчких обавјештајаца, из којих произлази да је Русија практично спремна за напад и да би два града могла бити у центру пажње могуће акције.

Амерички обавјештајни извори наводе да је Русија прешла линију с које практички више нема повратка.

Уплитање у Украјину готово је неизбјежно.

Руски специјалци у Доњецку?

Обавјештајни извори наводе да се у Украјини, односно на подручју сепаратистичких фантомских творевина налазе руски специјалци који припремају провокацију под "туђом заставом" која би послужила као изговор за руску интервенцију, али и да с друге стране, у самом Кијеву, припремају, уз помоћ проруских снага и својих "спавача", насилну смјену власти, односно проруску владу која би промијенила садашњу украјинску политику.

Према неким аналитичарима, Москва би се задовољила "окупацијом" или "повратком" већег дијела под капу Москве.

Приоритет је, тврде неки руски и украјински аналитичари (то отворено говори прорежимски ултранационалистички политичар Владимир Жириновски), у првом реду Кијев, из разлога што је тамо у раном средњем вијеку основана прва источнословенска држава и спроведено њихово покрштавање, на чему Русија гради свој државноправни континуитет, али и лука Одеса, чиме би завладали целом црноморском обалом и направили "спој" са сада "издвојеном" проруском парадржавном творевином у Молдавији – Придњестровљем.

Западна Украјина око Лавова нешто је што би Русија могла да толерише као засебну украјинску државу, преноси "Јутарњи лист".

Кијев је запрепашћен

Предсједник САД Џо Бајден рекао је да предвиђа да ће Русија "упасти" у Украјину, али је признао да постоји нејединство унутар НАТО-а око тога како да одговори ако дође до "мањег руског упада".

Ова Бајденова примједба је изазвала негодовање и шок у Кијеву, гдје су се званичници састали са највишим дипломатом из америчке администрације, док се руске трупе гомилају уз украјинску границу.

Ова изјава је запрепастила украјинске званичнике који су велике наде полагали у заштиту коју може да им пружи САД и НАТО.

Један од њих је за Си-Ен-Ен рекао да је "шокиран што је Бајден направио разлику између упада и инвазије", и сугерисао је да мањи упад не би покренуо санкције.

"Ово даје зелено свјетло Путину да уђе у Украјину како жели", додао је званичник, тврдећи да никада раније није чуо овакву нијансу у говору америчке администрације.

"Кијев је запрепашћен", рекао је он, мислећи на украјинску владу.

Сједињене Америчке Државе су дале зелено свјетло балтичким земљама да пожуре са достављањем оружја произведеним у САД Украјини, а Литванија је у четвртак рекла да се нада да ће овај потез одвратити "агресора" Русију, преноси Москоу тајмс.

Званичник Стејт департмента у Берлину, рекао је да Вашингтон "убрзава овлашћене трансфере опреме америчког поријекла од других савеника".

"Европски савезници имају оно што им је потребно да напредују у погледу додатне безбједносне помоћи Украјини у наредним данима и недјељама", рекао је званичник, преноси Јутарњи лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана