Русија: Хитно сазивање Контакт групе

Агенције
Русија: Хитно сазивање Контакт групе

Москва - Москва се залаже за хитно сазивање Контакт групе за Украјину и спремна је да приступи реализацији јуче усаглашене декларације о Украјини, коју је Кијев одбио.

Током јучерашњег телефонског разговора лидера Русије, Немачке, Француске и Украјине усаглашена је четворострана декларација у којој се поздравља иницијатива Русије да се на њене три пограничне тачке са Украјином размјесте представници украјинске граничне службе и посматрачи ОЕБС-а.

Министарство спољних послова Русије додаје и да је Кијев у посљедњем моменту одустао од објављивања тог документа.

"Увјерени смо да напори за повратак преговорима треба да се наставе, укључујући хитно сазивање Контакт групе", навео је руски МИП.

Наводи се да је Москва спремна да, уколико преовлада здрав разум и преговори буду обновљени, "заједно с партнерима, приступи реализацији усаглашеног договора који није ступио на снагу".

Руски МИП је истовремено изразио жаљење због одлуке Кијева да укине примирје чиме је, оцијењује Москва, покварио важну дипломатску акцију.

"Такав корак Кијева изазива дубоко жаљење, тим прије што је четространа декларација управо и позивала на утицај на стране у интересу брзог достизања договора у Контакт групи", додаје се у саопштењу.

У документу се додаје да се ствара утисак да се промјена позиције Кијева "догодила не без утицаја споља, упркос позицији водећих држава ЕУ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана