Rusija: Hitno sazivanje Kontakt grupe

Agencije
Rusija: Hitno sazivanje Kontakt grupe

Moskva - Moskva se zalaže za hitno sazivanje Kontakt grupe za Ukrajinu i spremna je da pristupi realizaciji juče usaglašene deklaracije o Ukrajini, koju je Kijev odbio.

Tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora lidera Rusije, Nemačke, Francuske i Ukrajine usaglašena je četvorostrana deklaracija u kojoj se pozdravlja inicijativa Rusije da se na njene tri pogranične tačke sa Ukrajinom razmjeste predstavnici ukrajinske granične službe i posmatrači OEBS-a.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije dodaje i da je Kijev u posljednjem momentu odustao od objavljivanja tog dokumenta.

"Uvjereni smo da napori za povratak pregovorima treba da se nastave, uključujući hitno sazivanje Kontakt grupe", naveo je ruski MIP.

Navodi se da je Moskva spremna da, ukoliko preovlada zdrav razum i pregovori budu obnovljeni, "zajedno s partnerima, pristupi realizaciji usaglašenog dogovora koji nije stupio na snagu".

Ruski MIP je istovremeno izrazio žaljenje zbog odluke Kijeva da ukine primirje čime je, ocijenjuje Moskva, pokvario važnu diplomatsku akciju.

"Takav korak Kijeva izaziva duboko žaljenje, tim prije što je četrostrana deklaracija upravo i pozivala na uticaj na strane u interesu brzog dostizanja dogovora u Kontakt grupi", dodaje se u saopštenju.

U dokumentu se dodaje da se stvara utisak da se promjena pozicije Kijeva "dogodila ne bez uticaja spolja, uprkos poziciji vodećih država EU".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana