Ли Харви Освалд био у ближој вези с Кубом него што се мислило

Блиц
Ли Харви Освалд био у ближој вези с Кубом него што се мислило

Вашингтон - Ли Харви Освалд је имао ближе везе са кубанском обавјештајном агенцијом током мјесеци прије него што је убио Џона Кенедија него што се раније мислило, указује нова књига једног бившег аналитичара америчке Централне обавјештајне агенције, преноси “Блиц”.

Шта више, CIA је лагала Воренову комисију, која је истраживала убиство Кенедија, о томе колико зна о овим везама, тврди Брајан Лател, писац књиге “Кастрове тајне: кубански обавјештајци, CIA и убиство Џона Ф. Кенедија”, која излази 9. јула.

Лател је између 1990, и 1994. био службеник CIA, задужен за Латинску Америку.

Куба је, такође, крила колико зна о Освалду, пише Лател, цитирајући снимак разговора двојице агената кубанксе тајне службе, који је открио у архивама.

- Сада сам убјеђен да је Освалд био у вези с Кубанцима - истиче Лател.

Иако избјегава да каже како су Освалда ангажовали Кубанци, Лател истиче да нови подаци потврђују гледиште да је био мотивисан на убиство Кенедија жарком жељом да импресионира Фидела Кастра.

- Убјеђен сам да је Освалд желио да избјегне на Кубу. Волио је Кубу и Кастра и желио да се придружи револуцији - тврди Лател.

Седам недјеља прије Кенедијевог убиства, 22. новембра 1963, Освалд је аутобусом отпутовао у Мексико Сити, са жељом да у тамошњој кубанској амбасади добије визу да посјети Хавану.

Виза му је ускраћена, али су то путовање и познате Освалдове симпатије према комунистима, дуго били извор сумње у кубанску умијешаност у Кенедијево убиство, иако за то никад није било чвршћих доказа.

- Шта је радио током највећег дијела времена које је провео на Куби је можда најважнија неразријешена мистерија у вези са Кенедијевим убиством - истиче Лател.

Амерички званичници никад нису у пуној мјери открили оно што су о томе знали, плашећи се можда евентуалног притиска јавности да се према Куби примјене мјере одмазде, уколико би се открило више о повезаности ове земље са Кенедијевим убиством.

САД у то вријеме вјероватно нису биле расположене за тако нешто, јер би их то довело у конфронтацију са СССР-ом коју нису жељеле, спекулише Лател.

Иако је Кастро увијек тврдио да је Освалд потпуно непознат кубанским властима, Лател подозријева да је Куба знала за њега још од 1959., када је први пут затражио контакт са кубанским званичницима у конзулату Кубе у Лос Анђелесу.

Према неким извјештајима, пошто му је одбијена виза, Освалд је на улици испред америчког конзулата у Мексико Ситију повикао “Убићу Кенедија”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана