Li Harvi Osvald bio u bližoj vezi s Kubom nego što se mislilo

Blic
Li Harvi Osvald bio u bližoj vezi s Kubom nego što se mislilo

Vašington - Li Harvi Osvald je imao bliže veze sa kubanskom obavještajnom agencijom tokom mjeseci prije nego što je ubio Džona Kenedija nego što se ranije mislilo, ukazuje nova knjiga jednog bivšeg analitičara američke Centralne obavještajne agencije, prenosi “Blic”.

Šta više, CIA je lagala Vorenovu komisiju, koja je istraživala ubistvo Kenedija, o tome koliko zna o ovim vezama, tvrdi Brajan Latel, pisac knjige “Kastrove tajne: kubanski obavještajci, CIA i ubistvo Džona F. Kenedija”, koja izlazi 9. jula.

Latel je između 1990, i 1994. bio službenik CIA, zadužen za Latinsku Ameriku.

Kuba je, takođe, krila koliko zna o Osvaldu, piše Latel, citirajući snimak razgovora dvojice agenata kubankse tajne službe, koji je otkrio u arhivama.

- Sada sam ubjeđen da je Osvald bio u vezi s Kubancima - ističe Latel.

Iako izbjegava da kaže kako su Osvalda angažovali Kubanci, Latel ističe da novi podaci potvrđuju gledište da je bio motivisan na ubistvo Kenedija žarkom željom da impresionira Fidela Kastra.

- Ubjeđen sam da je Osvald želio da izbjegne na Kubu. Volio je Kubu i Kastra i želio da se pridruži revoluciji - tvrdi Latel.

Sedam nedjelja prije Kenedijevog ubistva, 22. novembra 1963, Osvald je autobusom otputovao u Meksiko Siti, sa željom da u tamošnjoj kubanskoj ambasadi dobije vizu da posjeti Havanu.

Viza mu je uskraćena, ali su to putovanje i poznate Osvaldove simpatije prema komunistima, dugo bili izvor sumnje u kubansku umiješanost u Kenedijevo ubistvo, iako za to nikad nije bilo čvršćih dokaza.

- Šta je radio tokom najvećeg dijela vremena koje je proveo na Kubi je možda najvažnija nerazriješena misterija u vezi sa Kenedijevim ubistvom - ističe Latel.

Američki zvaničnici nikad nisu u punoj mjeri otkrili ono što su o tome znali, plašeći se možda eventualnog pritiska javnosti da se prema Kubi primjene mjere odmazde, ukoliko bi se otkrilo više o povezanosti ove zemlje sa Kenedijevim ubistvom.

SAD u to vrijeme vjerovatno nisu bile raspoložene za tako nešto, jer bi ih to dovelo u konfrontaciju sa SSSR-om koju nisu željele, spekuliše Latel.

Iako je Kastro uvijek tvrdio da je Osvald potpuno nepoznat kubanskim vlastima, Latel podozrijeva da je Kuba znala za njega još od 1959., kada je prvi put zatražio kontakt sa kubanskim zvaničnicima u konzulatu Kube u Los Anđelesu.

Prema nekim izvještajima, pošto mu je odbijena viza, Osvald je na ulici ispred američkog konzulata u Meksiko Sitiju povikao “Ubiću Kenedija”.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana