Ледоломци на путу да помогну заглављеном броду

Агенције
Ледоломци на путу да помогну заглављеном броду

Канбера - Аустралијска Администрација за поморски саобраћај /АМСА/ саопштила је да ће операција проналажења и помоћи броду заглављеном у леду недалеко од Антарктика бити дуга и пуна изазова.

 

Брод "Академик Шоклаксиј", који плови под руском заставом, са 52 путника и 22 члана посаде заглавио се јуче у леду након чега је послао сигнал за помоћ.

Група научника и туриста кренула је путем којим је прије нешто више од једног вијека на Антарктик ишао сер Даглас Мосон.

Брод, који је некада кориштен за истраживање а сада превози туристе ка Антарктику, заглавио се у леду на око 2.700 километара од Хобарта, недалеко од француске базе на ивици Антарктика.

Портпарол експедиције Алвин Стоун рекао је да је снажна мећава с вјетром јачине око 50 километара на час узроковала да се лед затвори око брода.

"Заглављени су у леду, али брод није оштећен. Нису у опасности и мислим да су позив упутили јер им је потребна помоћ да изађу из леденог окружења. Од отворене воде удаљени су нешто више од три километра тако да то није толико опасна ситуација, али је тешка", рекао је Стоун.

На путу ка заглављеном броду су три ледоломца и очекује се да ће први стићи на одредиште сутра ујутро.

Званичник АМСА Андреа Хејворд-Мејхер рекла је да ће операција бити тешка због вјетра.

Нема података о оштећењу брода нити о повредама путника. Вјерује се да је брод почетком мјесеца кренуо са Новог Зеланда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана