Ledolomci na putu da pomognu zaglavljenom brodu

Agencije
Ledolomci na putu da pomognu zaglavljenom brodu

Kanbera - Australijska Administracija za pomorski saobraćaj /AMSA/ saopštila je da će operacija pronalaženja i pomoći brodu zaglavljenom u ledu nedaleko od Antarktika biti duga i puna izazova.

 

Brod "Akademik Šoklaksij", koji plovi pod ruskom zastavom, sa 52 putnika i 22 člana posade zaglavio se juče u ledu nakon čega je poslao signal za pomoć.

Grupa naučnika i turista krenula je putem kojim je prije nešto više od jednog vijeka na Antarktik išao ser Daglas Moson.

Brod, koji je nekada korišten za istraživanje a sada prevozi turiste ka Antarktiku, zaglavio se u ledu na oko 2.700 kilometara od Hobarta, nedaleko od francuske baze na ivici Antarktika.

Portparol ekspedicije Alvin Stoun rekao je da je snažna mećava s vjetrom jačine oko 50 kilometara na čas uzrokovala da se led zatvori oko broda.

"Zaglavljeni su u ledu, ali brod nije oštećen. Nisu u opasnosti i mislim da su poziv uputili jer im je potrebna pomoć da izađu iz ledenog okruženja. Od otvorene vode udaljeni su nešto više od tri kilometra tako da to nije toliko opasna situacija, ali je teška", rekao je Stoun.

Na putu ka zaglavljenom brodu su tri ledolomca i očekuje se da će prvi stići na odredište sutra ujutro.

Zvaničnik AMSA Andrea Hejvord-Mejher rekla je da će operacija biti teška zbog vjetra.

Nema podataka o oštećenju broda niti o povredama putnika. Vjeruje se da je brod početkom mjeseca krenuo sa Novog Zelanda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana