Европски посланици ућуткују Шредера

Танјуг
Европски посланици ућуткују Шредера

Стразбур - Посланици Европског парламента из редова конзервативаца и зелених не желе да бивши њемачки канцелар Герхард Шредер говорио о Украјини и Русији.

Они желе да га "ућуткају" јер се он налази у сукобу интереса због свог односа према "Гаспрому" који представља један од најважнијих спољнополитичких инструмената Русије, каже се у тачки 25 нацрта једне резолуције о кримској кризи, објавио је њемачки политички недељник "Шпигел".

Ребека Хармс из партије Зелених каже да је тај захтјев реакција на Шредерове изјаве које она сматра дијелом кампање за руског предсједника Владимира Путина и оцијењује да је Шредер, као бивши канцелар, помјешао своју улогу са политичким интересима руске привреде.

Иза кулиса ЕП у Стразбуру се, сазнаје "Шпигел", оштро дискутовало поводом идеје о "ућуткињавњу" Шредера, пошто тако нешто, како се наводи, може да представља кршење личних права.

Из редова социјалдемократа кажу да ће, наравно, гласати против таквог нацрта, уколико уопште до тога и дође. Шредер, међутим, није једини са дисонантним тоновима о теми Украјине. И други бивши њемачки канцелар Хелмут Кол, који је позвао све стране у украјинској кризи на разборитост, оцијенио је да је у опхођењу према Русији "недостајао сензибилитет".

"Запад је протеклих година учинио велике пропусте. Ситуација у Украјини се више не прати паметно. Исто тако, у опхођењу са нашим руским комшијама недостајао је сензибилитет, посебно према предсједники Русије Владимири Путину", рекао је Кол, "канцелар-ујединитељ", како га Нијемци зову и рекордер на мјесту канцелара на коме је провео 16 година.

Шредер је протеклих дана изјавио да оно што се дешава на Криму кршење међународног права и признао да је и напад NATO на Србију у време док је он био канцелар, такође био кршење међународног права.

"Ми смо послали наше авионе .....на Србију и заједно са NATO-снагама бомбардовали једну суверену државу, а да при том није постојала одлука Савjета безбjедноснти УН..", рекао је Шредер и нагласио да је он опрезан са "подизањем кажипрста" будући да се у оба случаја формално ради о повреди Повеље УН.

Шредер је показао скептичност и када су у питању мотиви бивше украјинске премијерке Јулије Тимошенко, указујући да се не зна какве материјалне интересе она има и упозорио на постоји опасност да новчана помоћ, за коју се он залаже, оде погрешним каналима.

У украјинској кризи Шредер је поново критиковао Европску унију и рекао да вођство Европске комисије није схватило да је Украјина једна културолошки подjељена земља. "Питам се да ли је било исправно једну културолошки подjељену земљу, као што је Украјина, ставити пред алтернативу-споразум о асоцијацији са ЕУ или царинска унија са Русијом", рекао је Шредер.

Он сматра да ЕУ више није у ситуацији да посредује. "Једнострана подршка украјинској опозицији учинила је немогућим посредовање ЕУ у том конфликту", рекао је Шредер њемачком магазину "Шпигел".

Иначе, Шредера су љемачки љевичари, али нек и из редова демохришћана, канцеларке Ангеле Меркел, били предложили за посредничку улогу, што је он одбио.

Замјеник шефа Хришћанско-демократске уније (CDU) Јулија Клекнер предложила је Шредера за посредника у рjешењу кримске кризе, образлажући да је мало који политичар, као он, тако добро "умрежен" и на истоку и на западу.

Она је у изјави дневнку "Велт" оценила да је Шредер са руским предсjедником Путином "очито у тесним пријатељским везама" да је је "пет до дванаест" за рjешавање ситуације на Криму. Шредер је, међутим, одбио предлог за посредовање у украјинској кризи оцијенивши да посредовање у украјинском конфликту не може на себе преузети једна особа већ да то треба да учине Уједињене нације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана