Дјечак из пустиње није био сам

Б92
Дјечак из пустиње није био сам

Београд - Фотографија четворогодишњег дјечака који бјежи из Сирије у Јордан изазвала је велику пажњу јавности. Дјечак, међутим, није био сам, кажу из UNHCR-а.

Четворогодишњи дjечак из Сирије који је наводно сам кроз пустињу прешао у Јордан, а чија је фотографија обишла свијет, био је заправо у групи избјеглица која је бјежала од сиријског конфликта, објаснили су из UNHCR-а.

У потоку избјелгица који је прелазио сиријско-јорданску границу, највећу пажњу јавности изазвао је усамљени четворогодишњи дјечак Мараван. Његову фотографију је на Твитер поставио службеник UNHCR-а Ендру Харпер, након чега су се убрзо појавили написи у медијима како је дјечак сам препјешачио пустињу и стигао у Јордан.

Харпер је потом на свом Твитер налогу објаснио да дјечак није дошао сам, већ да је био у конвоју избјеглица који су стигли из Сирије, а накратко је, услијед гужве, био одвојен од своје породице. Како су објаснили из UNHCR-а, Мараван се поново придружио својој породици, убрзо накаон преласка јорданске границе.

И репортер Гардијана са лица мјеста је на свом Твитер налогу објаснио да је мали Мараван заостајао само 20-ак корака за својом породицом и да се изгубио услијед конфузије при преласку границе.

Сукоби у Сирији, који трају већ три године, однели су више од 130.000 живота, а дестабилизовале су и сусједне земље у региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана