Dječak iz pustinje nije bio sam

B92
Dječak iz pustinje nije bio sam

Beograd - Fotografija četvorogodišnjeg dječaka koji bježi iz Sirije u Jordan izazvala je veliku pažnju javnosti. Dječak, međutim, nije bio sam, kažu iz UNHCR-a.

Četvorogodišnji dječak iz Sirije koji je navodno sam kroz pustinju prešao u Jordan, a čija je fotografija obišla svijet, bio je zapravo u grupi izbjeglica koja je bježala od sirijskog konflikta, objasnili su iz UNHCR-a.

U potoku izbjelgica koji je prelazio sirijsko-jordansku granicu, najveću pažnju javnosti izazvao je usamljeni četvorogodišnji dječak Maravan. Njegovu fotografiju je na Tviter postavio službenik UNHCR-a Endru Harper, nakon čega su se ubrzo pojavili napisi u medijima kako je dječak sam prepješačio pustinju i stigao u Jordan.

Harper je potom na svom Tviter nalogu objasnio da dječak nije došao sam, već da je bio u konvoju izbjeglica koji su stigli iz Sirije, a nakratko je, uslijed gužve, bio odvojen od svoje porodice. Kako su objasnili iz UNHCR-a, Maravan se ponovo pridružio svojoj porodici, ubrzo nakaon prelaska jordanske granice.

I reporter Gardijana sa lica mjesta je na svom Tviter nalogu objasnio da je mali Maravan zaostajao samo 20-ak koraka za svojom porodicom i da se izgubio uslijed konfuzije pri prelasku granice.

Sukobi u Siriji, koji traju već tri godine, odneli su više od 130.000 života, a destabilizovale su i susjedne zemlje u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana