Амерички конгресмен предлаже Дачића и Тачија за Нобелову награду за мир

Taнјуг
Амерички конгресмен предлаже Дачића и Тачија за Нобелову награду за мир

Вашингтон - Вођа албанског Кокуса у америчком Конгресу Елиот Енгел лобира да добије подршку осталих конгресмена за номинацију високе представнице Кетрин Ештон, премијера Србије Ивице Дачића и косовског премијера Хашима Тачија за Нобелову награду за мир, сазнаје Танјуг.

Како је речено у српском Кокусу, демократски конгресмен из Њујорка активно покушава да добије подршку својих колега за ову инцијативу, након чега ће одлучити да ли ће писати Нобеловом комитету.

Конгресмен Енгел је тим поводом контактирао и српски Кокус, тражећи њихову подршку, али Кокус још увек није дао своју коначну ријеч, пошто чека мишљење Владе Србије по том питању.

"Нисмо још одлучили, чекамо став српске владе а Енгел каже да је циљ његове иницијативе нормализација односа Србије и Косова", кажу за Тањуг у српском Кокусу.

Албански Кокус, који предводи Енгел, прије два мјесеца покренуо је иницијативу да амерички Конгрес усвоји резолуцију о браћи Битићи, али она још није дошла на дневни ред, пошто прво треба да о њој гласају конгресни Подкомитет за Европу и Комитет за спољне послове Конгреса.

Енгел важи за једног од највећих поборника косовске независности још од средине деведесетих година а главна улица у Пећи је 2005. године добила име по њему.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана