Američki kongresmen predlaže Dačića i Tačija za Nobelovu nagradu za mir

Tanjug
Američki kongresmen predlaže Dačića i Tačija za Nobelovu nagradu za mir

Vašington - Vođa albanskog Kokusa u američkom Kongresu Eliot Engel lobira da dobije podršku ostalih kongresmena za nominaciju visoke predstavnice Ketrin Ešton, premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija za Nobelovu nagradu za mir, saznaje Tanjug.

Kako je rečeno u srpskom Kokusu, demokratski kongresmen iz Njujorka aktivno pokušava da dobije podršku svojih kolega za ovu incijativu, nakon čega će odlučiti da li će pisati Nobelovom komitetu.

Kongresmen Engel je tim povodom kontaktirao i srpski Kokus, tražeći njihovu podršku, ali Kokus još uvek nije dao svoju konačnu riječ, pošto čeka mišljenje Vlade Srbije po tom pitanju.

"Nismo još odlučili, čekamo stav srpske vlade a Engel kaže da je cilj njegove inicijative normalizacija odnosa Srbije i Kosova", kažu za Tanjug u srpskom Kokusu.

Albanski Kokus, koji predvodi Engel, prije dva mjeseca pokrenuo je inicijativu da američki Kongres usvoji rezoluciju o braći Bitići, ali ona još nije došla na dnevni red, pošto prvo treba da o njoj glasaju kongresni Podkomitet za Evropu i Komitet za spoljne poslove Kongresa.

Engel važi za jednog od najvećih pobornika kosovske nezavisnosti još od sredine devedesetih godina a glavna ulica u Peći je 2005. godine dobila ime po njemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana