Ал-Каида у БиХ убила агента CIA и FBI-ја

Борис Ђурић, NBC
Ал-Каида у БиХ убила агента CIA и FBI-ја

Вашингтон - Суданца који је радио као доушник за FBI и CIA и који је дао вриједне обавјештајне податке о "Ал-Каиди" убили су у БиХ оперативци те терористичке организације јер су посумњали да их је шпијунирао, објавила је ексклузивно америчка медијска кућа Ен-Би-Си њуз.

Суданац, који се срео и са вођом "Ал-Каиде" Осамом бин Ладеном, био је једини човјек који је давао информације из прве руке о дјеловању "Ал-Каиде" деведесетих година прошлог вијека када је терористичка група добијала на снази широм свијета. Био је човјек од повјерења Омара Абдел-Рахмана, познатог као Слијепи Шеик, који је радикални муслимански проповједник и који је 1993. године осмислио да се сруше зграде Свјетског трговинског центра у Њујорку, због чега је осуђен на доживотни затвор.

Према изворима упознатим са дјеловањем доушника, FBI га је регрутовао 1993. године јер је био сарадник Слијепог Шеика, који се налазио на мети FBI-ја још од новембра 1990. када је један од његових сљедбеника Ел Сајид Носер убио радикалног рабина Меира Кахана у једном хотелу на Менхетну. Недуго након тога у Носеревом стану су пронађене кутије са информацијама које су указивале на ширу завјеру. Усљед притисака Шеик је пребацио дио својих операција са подручја Њујорка у Лос Анђелес, гдје је будући шпијун живио.

Суданац је убрзо постао лични возач Шеика и тада је запео за око агентима FBI-ја, који су сазнали да се Суданац налази на листи потенцијалних терориста и да треба да буде протјеран из САД. Возач је затим завршио у Јемену, гдје му је пришао Басем Јусеф, службеник FBI-ја, представивши се као пријатељ који му може помоћи да се сједини са породицом коју је оставио у Калифорнији. FBI је затим почео да прислушкује телефонске разговоре Суданца са породицом у САД као и са Шеиком. Обрађивали су и његову жену која је пристала на сарадњу.

Возач није тада знао да, у ствари, сарађује са FBI-јем али је након сусрета са агентима у Риму и Бриселу сазнао истину и одлучио да нуди информације. Почео је да прича о терористичкој групи званој "Ал-Каида" и открио низ оригиналних америчких и канадских пасоша у којима су оригиналне фотографије биле замијењене сликама оперативаца "Ал-Каиде".

Возач је такође успио да договори путовање у родни Судан да би се састао са једним од Шеикових сарадника, тада мало познатим терористичким вођом из Саудијске Арабије Осамом бин Ладеном. Бин Ладен је рекао кртици да је одабрао Масонску ложу Лос Анђелеса за напад експлозивом. Суданац је такође пренио америчким агентима да му је Шеик рекао " да ако треба новац онда треба директно да се обрати Осами и да му каже да га је Шеик послао".

У то вријеме, у љето 1993, Слијепи Шеик је ухапшен у САД заједно са девет сљедбеника и осуђен је на доживотни затвор. Без обзира на то, доушник је наставио да ради за FBI. Због успјешног рада привукао је пажњу друге америчке службе - CIA, који су 1994. успјели, уз помоћ велике количине новца, да га наговоре да ради за њих. У периоду 1994-1995. године CIA га је пребацила у БиХ гдје су џихадисти помагали муслиманима у рату са српским снагама. FBI није знао да је доушник почео да ради за CIA, ни зашто је нестао.

Његов бивши контакт Басем Јусеф, који је тада у тајности радио као члан "Ал-Каиде" у Лос Анђелесу, почео је да се распитује међу својим изворима у "Ал-Каиди" шта се десило са возачем. Они су му рекли да је он отишао у БиХ и да су га тамошњи оперативци "Ал-Каиде" убили.

Постојање

Постојање овог доушника је први пут откривено на судској расправи 2010. године вођеној по тужби Басема Јусуфа против FBI-ја због наводне дискриминације.

На суђењу се могло чути да је Јусуф успио да претвори Суданца у вриједног доушника, а бивши замјеник начелника канцеларије FBI-ја у Лос Анђелесу је рекао да је Суданац "био једини доушник који је био директни извор у 'Ал-Каиди' са којом је био директно повезан."

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана