Al-Kaida u BiH ubila agenta CIA i FBI-ja

Boris Đurić, NBC
Al-Kaida u BiH ubila agenta CIA i FBI-ja

Vašington - Sudanca koji je radio kao doušnik za FBI i CIA i koji je dao vrijedne obavještajne podatke o "Al-Kaidi" ubili su u BiH operativci te terorističke organizacije jer su posumnjali da ih je špijunirao, objavila je ekskluzivno američka medijska kuća En-Bi-Si njuz.

Sudanac, koji se sreo i sa vođom "Al-Kaide" Osamom bin Ladenom, bio je jedini čovjek koji je davao informacije iz prve ruke o djelovanju "Al-Kaide" devedesetih godina prošlog vijeka kada je teroristička grupa dobijala na snazi širom svijeta. Bio je čovjek od povjerenja Omara Abdel-Rahmana, poznatog kao Slijepi Šeik, koji je radikalni muslimanski propovjednik i koji je 1993. godine osmislio da se sruše zgrade Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku, zbog čega je osuđen na doživotni zatvor.

Prema izvorima upoznatim sa djelovanjem doušnika, FBI ga je regrutovao 1993. godine jer je bio saradnik Slijepog Šeika, koji se nalazio na meti FBI-ja još od novembra 1990. kada je jedan od njegovih sljedbenika El Sajid Noser ubio radikalnog rabina Meira Kahana u jednom hotelu na Menhetnu. Nedugo nakon toga u Noserevom stanu su pronađene kutije sa informacijama koje su ukazivale na širu zavjeru. Usljed pritisaka Šeik je prebacio dio svojih operacija sa područja Njujorka u Los Anđeles, gdje je budući špijun živio.

Sudanac je ubrzo postao lični vozač Šeika i tada je zapeo za oko agentima FBI-ja, koji su saznali da se Sudanac nalazi na listi potencijalnih terorista i da treba da bude protjeran iz SAD. Vozač je zatim završio u Jemenu, gdje mu je prišao Basem Jusef, službenik FBI-ja, predstavivši se kao prijatelj koji mu može pomoći da se sjedini sa porodicom koju je ostavio u Kaliforniji. FBI je zatim počeo da prisluškuje telefonske razgovore Sudanca sa porodicom u SAD kao i sa Šeikom. Obrađivali su i njegovu ženu koja je pristala na saradnju.

Vozač nije tada znao da, u stvari, sarađuje sa FBI-jem ali je nakon susreta sa agentima u Rimu i Briselu saznao istinu i odlučio da nudi informacije. Počeo je da priča o terorističkoj grupi zvanoj "Al-Kaida" i otkrio niz originalnih američkih i kanadskih pasoša u kojima su originalne fotografije bile zamijenjene slikama operativaca "Al-Kaide".

Vozač je takođe uspio da dogovori putovanje u rodni Sudan da bi se sastao sa jednim od Šeikovih saradnika, tada malo poznatim terorističkim vođom iz Saudijske Arabije Osamom bin Ladenom. Bin Laden je rekao krtici da je odabrao Masonsku ložu Los Anđelesa za napad eksplozivom. Sudanac je takođe prenio američkim agentima da mu je Šeik rekao " da ako treba novac onda treba direktno da se obrati Osami i da mu kaže da ga je Šeik poslao".

U to vrijeme, u ljeto 1993, Slijepi Šeik je uhapšen u SAD zajedno sa devet sljedbenika i osuđen je na doživotni zatvor. Bez obzira na to, doušnik je nastavio da radi za FBI. Zbog uspješnog rada privukao je pažnju druge američke službe - CIA, koji su 1994. uspjeli, uz pomoć velike količine novca, da ga nagovore da radi za njih. U periodu 1994-1995. godine CIA ga je prebacila u BiH gdje su džihadisti pomagali muslimanima u ratu sa srpskim snagama. FBI nije znao da je doušnik počeo da radi za CIA, ni zašto je nestao.

Njegov bivši kontakt Basem Jusef, koji je tada u tajnosti radio kao član "Al-Kaide" u Los Anđelesu, počeo je da se raspituje među svojim izvorima u "Al-Kaidi" šta se desilo sa vozačem. Oni su mu rekli da je on otišao u BiH i da su ga tamošnji operativci "Al-Kaide" ubili.

Postojanje

Postojanje ovog doušnika je prvi put otkriveno na sudskoj raspravi 2010. godine vođenoj po tužbi Basema Jusufa protiv FBI-ja zbog navodne diskriminacije.

Na suđenju se moglo čuti da je Jusuf uspio da pretvori Sudanca u vrijednog doušnika, a bivši zamjenik načelnika kancelarije FBI-ja u Los Anđelesu je rekao da je Sudanac "bio jedini doušnik koji je bio direktni izvor u 'Al-Kaidi' sa kojom je bio direktno povezan."

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana