2.000 војника на паради у Пекингу VIDEO, FOTO

Глас Српске
2.000 војника на паради у Пекингу VIDEO, FOTO

Пекинг- Свечана војна парада поводом 70. годишњице побједе над фашизмом и побједе кинеског народа у народно-ослободилачкој борби против Јапана, одржана је данас у Пекингу уз присуство више од 30 шефова држава и влада.

Паради су присуствовали и предсједник Србије Томислав Николић, који борави у вишедневној посјети Кини, руски председник Владимир Путин, генерални секретар УН Бан Ки Мун, као и Драган Човић, Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине  

У свечаном дефилеу на Тјенанмену учествовало је 12.000 припадника кинеске војске, око 1.000 војника из 17 других држава, међу којима и гардисти Војске Србије, а Пекинг је надлијетало 200 борбених авиона.

На паради је приказано десетак ракета дугог домета. Посебну пажњу изазвала је ракета, коју су медији назвали "носач-убица", ДФ-21Д. То је прва и једина у свијету противбродска балистичка ракета.

По мишљењу експерата, ДФ-21Д би могла кардинално да промени ток будућих војних акција.

Западни аналитичари оцјењују да је ова парада, прва од доласка актуелног кинеског председника Си инпинга на власт 2012. године, прилика да се свијету прикажу нова достигнућа у производњи оружја, а да се у домаћој јавности учврсти идеја националног идентитета.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана