Жиофре: Србија је снажан партнер ЕУ

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Амбасадор Европске уније у Србији Емануел Жиофре изјавио је данас да нема алтернативе проширењу и да је Србија снажан партнер ЕУ што ће се видјети и на састанку Европске политичке заједнице Прагу.

Жиофре је гостујући у Јутарњем програму РТС-а истакао да овај регион треба да превазиђе наслеђе из прошлости, да ријеши проблеме и да настави ка ЕУ, јер је само европска перспектива рјешење за бројне проблеме који су још увијек присутни на Западном Балкану.

"Проширење се неће завршити, сасвим супротно. Након руске инвазије видели смо нову динамику и ново интересовање за процес проширења“, истакао је Жиофре.

Додаје да је у јуну ЕУ одлучила да да статус кандидата Молдавији и Украјини и перспективу за кандидатуру Грузији, а да су затим у јулу почели преговори са Сјеверном Македонијом и Албанијом које су биле блокиране мјесецима, а да је прошлог децембра отворен кластер са Србијом на тему зелене агенде.

"Битно је да се напредује у процесу, правила су јасна од самог почетка и врло нам је драго да је Србија одлучила да иде путем ка ЕУ, зато што је ценимо", навео је Жиофре.

Амбасадор ЕУ је исттакао да су људи у Србији су пуни енергије, креативности и да је Србија пуна вриједних људи који могу нашу да ЕУ учине још јачом.

За то је, како је рекао, потребан читав низ реформи о кључним питањима, између осталог о владавини права, борби против корупције и организованог криминала, а треба подићи и стандарде у екологији.

"Има наравно и важних питања поред ових основних, а то је напредак у нормализацији односа са Косовом у контексту дијалога и наравно спољна безбедносна политика је такође важно питање", рекао је Жиофре.

Како је рекао, „није тачна анализа“ многих политичара и аналитичара који кажу да је усклађивање са спољном политиком Европске уније постављен као нови услов за приступање који у почетку није био планиран.

"Постепено усклађивање са спољном политиком ЕУ је одувијек био дио разговора и штавише када видимо шта се прошле 2021. године десило, Србија је направила читав низ порука који јој је омогућио да отвори четири поглавља у децембру, а започела је и реформе на Уставу и многе друге, али је такође Србија повећала стопу усклађености са ЕУ", додаје Жиофре.

Жиофре је оцијенио да је тачно да након што је Русија одлучила да покрене инвазију на свог сусједа Украјину да је спољна политка свуда постала важно питање.

"Морамо да запамтимо и да не заборавимо шта се уствари дешава са Русијом и Украјином“, казао је Жиофре.

Он је рекао да Унија жели цијели Западни Балкан у ЕУ.

„Србија је посвећена одржавању стабилности и хоће да буде одговоран играч и даје важан допринос који ми цијенимо не само овдје на Западном Балкану него и шире“, закључује Жиофре.

У Прагу се одржава први састанак Европске политичке заједнице који ће окупити лидере Европске уније, као и 17 лидера из других европских држава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана